Stare ideje za novo razdoblje

10. TRAVNJA 2020.

JM Proactive Blog post image

Ulazak u poduzetništvo u 2020. godini je potencijalni rizik, međutim isto tako može biti i prilika. Izazova je mnogo, trenutno i više nego inače. Kada svi kolektivno nastavimo ponovno funkcionirati i započnemo novu eru agilne transformacije u digitalno doba lakše ćemo moći planirati poslovanje. Međutim trenutna situacija od nas zahtjeva veliku fleksibilnost. Zašto poduzetništvo? Kada se okrenem iza sebe zapravo sve je vodilo poduzetništvu. Na nesvjesnoj razini sam se okružila ljudima koji su me podržavali i maksimalno ohrabrivali. Isti ti ljudi su mi pomogli u mojim prvim koracima u poduzetništvo i dali mi bezbroj ideja kako da svoju ideju prebacim u djelo. U nastavku je nekoliko mojih osobnih uvjerenja koja su mi inspiracija i nit vodilja u ovom razdoblju:

  1. Instinkt za preživljavanje nas zapravo ojača. Tada shvatimo koliko smo fleksibilni i sposobni pronaći najbolja rješenja. Sposobni smo transformirati svoje poslovanje, raditi od doma ili kreirati nove proizvode i usluge.

  2. Koliko je uspješnih firmi zapravo krenulo u vrijeme krize? Za neke je kriza zaista prilika, i nikako ne treba odbaciti mogućnost da je tada pravo vrijeme za pokretanje poslovanja. Na kraju, tko može 100% tvrditi kada je pravo vrijeme za bilo što...?

  3. Rad na sebi obogaćuje. Pogotovo za vrijeme karantene gdje zaista možemo posvetiti vrijeme za stvaranje novih ideja, usluga ili jednostavno raditi na sebi da budemo još bolji kao stručnjaci (učimo strani jezik, usvajamo nova tehnička znanja, povezujemo se online sa drugim stručnjacima...)

  4. Za jednu plaću se uvijek može zaraditi. Ova rečenica mi uvijek prolazi kroz glavu kada razmišljam o materijalnoj sigurnosti. Često sam ju čula od svoje mentorice s kojom sam surađivala a koja me i sama poticala na poduzetništvo. Manja poduzeća su fleksibilna te je moguće održati monetarnu sigurnost i u vrijeme krize pametnim upravljanjem.

  5. Korak po korak. Uspjeh se sastoji od svakodnevnog izvršavanja malih ciljeva koji vode k ostvarenju konačnog cilja. Jako je bitno postići unutarnji mir koji je važan za postizanje fokusa ka konačnom cilju. Na kraju dana, svi smo mi zaista više od onoga što mislimo da jesmo i tek u trenutcima krize kao što je ova suštinski to spoznamo.

Vrijeme će pokazati kakav će utjecaj trenutna kriza imati na sva poduzeća i na nas same kao pojedince. A do tada, odabirem pozitivan stav sa čvrstom strategijom za razvoj.